Клуб Бургас

За нас

Клуб Бургас

Клубът в Бургас е създаден на 8 март 1997 година от 24 жени от различни професионални области. Кръстници са Съюз Сороптимист Швейцария. Първи президент на клуба става д-р Мария Бонева. Някои от учредителките и до момента са членове на бургаския клуб – И. Генсузова, А. Петрова и д-р М. Бонева.

В първите години след учредяване швейцарският клуб предоставя хуманитарни помощи, които се разпределят в болници и социалните домове за деца в гр. Средец и с.Кошарица. Средствата са предназначени за подмяна и реконструкция на отоплителната система на социалните заведения. Едновременно с това е осигурено обучение на персонала и работна визита в Швейцария.

Членове

Нашите Членове

Албена Петрова – инженер

Биляна Житарова – консултант, Изп. директор на Фондация ЕКИП

Боряна Иванова – графичен дизайнер

Динка Драгова – брокер на недвижими имоти

Здравка Патрашкова – Управител на туристическа фирма

Иванка Генсузова – инженер металург

Йоана Филипова – главен специалист връзки с обществеността на Природен парк  „Странджа“

Лиляна Филева – мениджър

Луиза Златанова – Председател на Фондация “Щедрост за живот” оказваща подкрепа на деца болни от прогресивна мускулна дистрофия тип „Дюшен“.  Мария Вангелова – лекар педиатърМариана Парзулова – Баева- проф. д.ф.н по езикознаниеПаула Миленкова – инженерРалица Чавдарова – лекар кардиолог

Проекти

Нашите проекти

Дни на борбата срещу насилието над жени („Оранжеви дни“)

В „оранжевите дни“ 24.11.2020 – 10.12.2020 обявени от СИ, с цел повишаване чувствителността и противодействието спрямо насилието над жени, инициирахме среща с представители на Бургасбус – ЕООД, обслужващ най-натоварените вътрешноградски линии в град Бургас. В присъствието на журналисти от местни ТВ канали и медии представихме  смисълът и основните цели на кампанията. На присъстващите  бяха дарени брандирани оранжеви маски с надпис „Стоп на насилието”, както и информационни брошури, разясняващи целите на кампанията и начините, с които може да се противодейства срещу агресията.

Клуб Бургас

Изработване на поздравителни коледни картички с цел набиране на средства за Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в гр. Бургас

В инициативата привлякохме приятели и съмишленици на организацията и заедно с тях изработихме коледни и новогодишни картички, които реализирахме сред представители на местни институции и бизнес организации.

Клуб "Бургас"

Проведохме поредица от срещи с директорката на ЦНСТ, за да обсъдим най-подходящия за децата/младежите начин за разходване на набраните средства. 

Клубът удвои набраната сума, с която бяха ремонтирани мебели в Центъра и беше закупен дървен стелаж за съхранение материали за работа с децата.На децата бяха дарени мартенички, играчки, книжки и лакомства. Те ни се отблагодариха с усмивки и подаръците, специално изработени за нас – пано от камъчета и мартеница-подкова.

Участие в ЛА, организирана от Сороптимист 

През юни 2021 излъчихме представител от Клуба в Бургас за участие в Първата лидерска академия на Сороптимист Съюз България. 

Участие в събитието „Започни млад / Start Young“ на Списание „Български предприемач“ в две поредни години.

Събитие беше в подкрепа на млади хора, които искат да стартират собствен бизнес или да помогнат на други да стартират, като влязат в екипа им за един уикенд. „Започни млад“ имаше за цел да осигури практическо обучение и възможности за реализация на идеи на начинаещи млади предприемачи чрез финансиране, реклама, подкрепа от ментори и партньори, откриване на съмишленици за създаване на бизнес и предоставяне на среда за изява. Форматът беше социално ориентиран, като неговата цел беше да подпомогне начинаещите предприемачи чрез образование, популяризация и вдъхновение. Представител на Сороптимист Клуб Бургас беше член на специално подбрано жури, което включваше представители на бизнеса и образованието и отличи най-добрите екипи, които получиха награди от партньорите на събитието включително от нашия клуб.

Осигуряване на дарение за ремонт на стълбите към пещерите край с. Младежко в Странджа.

Инициативата се осъществи по покана на Община Малко Търново, с която Сороптимист Клуб Бургас има изградени дългогодишни партньорски отношения.

Проект „доброволчество в подкрепа на деинституционализацията на деца“. Проектът беше осъществен в партньорство с Фондация ЕКИП и Младежки културен център в гр. Бургас. Имаше за цел от една страна да развие организационния капацитет на Клуба в Бургас, чрез включване в обучения по теми свързани с доброволческия мениджмънт и от друга – да насърчи инициирането на кампании и събития в подкрепа на социално значими каузи на местно ниво. В резултат от проекта Сдружение Сороптимист  Интернешънъл Клуб Бургас стана действаща част от Центъра за работа с доброволци в града. Сестри от Клуба се включиха активно в доброволчески инициативи организирани от Центъра  и насочени към деца от Центровете за настаняване от семеен тип в гр. Бургас.

Проект „Света през моите очи“. Проектът беше осъществен в партньорство с Фондация „ЕКИП” и Бургаската фотографска общност. Професионални фотографи проведоха обучение за деца от ЦНСТ. Децата имаха възможност непосредствено да се запознаят с фотографското изкуство, да общуват с професионалните фотографи, доброволци, с други възрастни и връстници, да направят първите си снимки, да задават въпроси. Обучението се превърна в малък празник с подаръци, лакомства и забавления, средствата за които бяха осигурени от дарители представители на местния бизнес, средства от Клуба, индивидуални спонсори. В следващите четири месеца заснеха собствени фотографии (общо 180). След обработка и селекция 75 от тях  бяха изложени в Галерия „Богориди“ в детска фотографска изложба под наслов „Светът през моите очи“. Изложбата беше посетена от над 80 човека – представители на местни власти, институции работещи с деца, студенти, доброволци, неправителствени организации, деца и семейства от общността. Темата на изложбата имаше за цел да събере и покаже моменти от живота на децата в ЦНСТ уловени през техните очи, едно емоционално послание, разкриващо детския свят по нов и впечатляващ начин.

Проект „рисуваме заедно“, в рамките на който беше организиран Международен конкурс за детска рисунка и есе на тема „Морето е живот“. Конкурсът включваше творби на деца на възраст от 7 до 18 години. Свои произведения представиха и деца  със специални образователни потребности и деца с увреждания.