Клуб "Основател"

За нас

Клуб "Основател"

Първият клуб на международната женска организация Сороптимист Интернешънъл „София-Основател” е създаден през 1992 година. Кръстници са клуб Марсилия, Франция.

Проекти

Нашите проекти

  1. По случай навършване на 100 години от създаването на световната женска организация Сороптимист Интернешънъл, по инициатива на Ана Драганова от клуб Основател, с подкрепата на всички софийски клубове, както и помоща на О.Ф.„Паркове и Градини”, в Южния парк беше оформено пространство и засадени 12 ценни дървесни видове. Поставената табела носи посланието на СИЕ-БГ” Дарение за гражданите на София за по-чист въздух”.
  2. Беше Организирана международна среща и семинар под мотото „Жени, Вода, Лидерство„/„Women, Water, Leadership”/, като част кампанията на световната президентка Мариет Ван Кохен през 2019г. Беше включена и община Кюстендил.
  3. По темата „Чрез знание към лидерство” беше подпомогната младата музикантка Ралица Сомова, дете на самотна майка. Беше закупено пиано и платена стипендия в СМУ – Пловдив, степендия в Нов Български университет, както и за 2 семестъра за следдимна специализация.
  4. В сътрудничество с Регионалната библиотека в град Кюстендил бяха предоставени над 300 книги /речници, художествена, специализирана и детска литерятура/, събрани от клуб „Основател” и от други клубове. 
  5. Клубът осъществи организацията, посрещането и медийното отразяване на пробега 3600 км – „Run for peace”/”Маратон за мир” / – на Ара Хачатурян през май 2018, съвместно с Асоциация на арменците в България.
  6.  Продължава традиционна грижа и контакти с дом за възрастни хора в ж.к.Дървеница, София. Беше проведена трудова терапия чрез закупуване и засаждане на цветя в двора на дома.
  7. Инициирани и изпълнени бяха две детски площадки в София, район Младост 3, със социален и екологичен ефект за подобряване на градската среда. Средствата и личен труд бяха осигурени от софийските клубове на СИЕ, в партньорство със Софийска община и НПО „Екорегиони”. Обзаведени бяха със съоръжения, подходящи и за деца с увреждания. Инициативата беше популяризирана чрез медии и чрез надпис «Сороптимист България» върху три пейки, осигурени от клуб «Основател».