Nad 1000 jeni sa stanali jertvi na domashno nasilie

Според данните от полицейската статистика за 2021 година на МВР престъпленията в условията на домашно насилие са намалели.

Жертвите на домашно насилие от началото на 2022 година до май месец са 1738, като сред тях преобладават жените – 1194, и децата – 409.

Над 1000 жени са станали жертви на домашно насилие от началото на годината – посочва Дневник Това се разбира от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на питане в рамките на парламентарния контрол от заместник-председателя на парламента Кристиан Вигенин (БСП). От отговора се разбира, че във вътрешното министерство е създадена организация за събиране на статистическите данни за извършени престъпления, свързани с домашно насилие.

„Информацията, която се получава и съхранява в МВР за случаи на домашно насилие, се попълва ежемесечно в таблици от регионалните координатори в областните дирекции на МВР въз основа на получени данни от съответния съд в районното управление по постоянен адрес на извършителя на домашно насилие“, пише още Рашков.

Според данните от полицейската статистика за 2021 година на МВР престъпленията в условията на домашно насилие са намалели. Ако през 2020 година те са били 606, през изминалата година са регистрирани 439, като по-голямата част от тях се водят разкрити.

Липсата на единна статистика по този проблем е сред мотивите на изработените от Министерството на правосъдието изменения в закона за защита от домашното насилие. Проектът беше представен преди време, като в началото на юли срокът за общественото му обсъждане изтече. Очаква се на заседанието на Министерския съвет днес – 13 юли, законопроектът да бъде приет.

Основните моменти в него предвиждат държавата да създаде кризисни центрове и защитени жилища за жертвите на домашно насилие. Пострадалите ще могат да подават жалба още в лекарския кабинет, да имат право на безплатна правна помощ. Увеличава се и срокът за подаване на жалба от един на три месеца.
Повече за идеите на правосъдното министерство – тук.

Несправянето на държавата с проблема с домашното насилие е повод за няколко осъждания на България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. В едно от последните подобни решения съдът констатира, че бездействието на властите в България убива.

Източник: Дневник