Сороптимист Съюз България

На 01 октомври 2022 г. сестри от всички български клубове отбелязаха 20 години Сороптимист Съюз България, а сред гостите бяха представители на Европейската Федерация

20 години, изпълнени с поредица от смели решения, представяния, ползотворни и вдъхновяващи срещи, участия в национални и международни конференции, много изпълнени успешно проекти.
20 години, в които следваме мисията си да сме полезни на обществото.
20 години, водени от девиза „Stand up for women!“ – Отстояваме жените.

Да създаваме и отстояваме женската сила и общност се превърна в наша житейска философия, в смисъл на всичко, което правим и на разговорите, които водим със семейството си, с приятели, колеги, нови и стари познати. Защото всяка инициатива, всяко направено добро все повече ни обединяваше и укрепваше вярата ни, че сме нужни.

Какво ни помагаше през всичките тези години да гледаме напред, да вземаме правилните решения и да служим на каузата на Сороптимист?


Женският ни инстинкт – нашето силно оръжие.

Има една книга, в която се казва, че за едно решение е важно какво мислят разума и сърцето. А двете заедно са инстинктът. Постигнеш ли единство на разум и сърце, значи си на прав път.

До къде ни водеше през годините нашият инстинкт?
Какво постигнахме с общи услия и много труд?
Растеж.

Растеж в личностно отношение, в надграждане на нашите способности. В изграждането на силни и дълготрайни взаимоотношения помежду ни, но и с множество други организации и хора. Постигнахме видимост и разпознаваемост в публичното пространство и успяхме да помогнем да много жени и деца, а други да направим щастливи.


Единственото мерило за растеж е положителното изменение на днес спрямо утре. Показателите са различни за различните хора и в различните фази на техния живот – днес мога ли да направя повече коремни преси от вчера, днес имах ли повече време да чета и да работя от вчера?
Този месец доставих ли стойност за повече жени и момичета, чрез проектите, по които работя, спрямо предишния месец?
Дали клубът ми работи по-организирано от миналата седмица, по-внимателна ли съм да изслушвам отсрещната страна, отколкото бях миналата година?


Растежът е сигурен признак, че сме живи.

Без него, като казва Робин Шарма, живеем една и съща година 75 пъти и я наричаме живот.

Идеята за растеж ни прави по-целеустремени да не се отказваме, дори, ако постигането на целта отнема повече време. Дори да изисква повече усилия, от колкото сме си мислили в началото. Разбира се, ако целта ни за растеж е достатъчно важна за нас.

За нас в Сороптимист целта за растеж е важна!

Всяка една от нас постига своя личен растеж – в кариерата, в семейството, в изразяването на своята обществена позиция. И това ни носи безкрайно удовлетворение, но и отговорност. Отговорността, че можем да направим света по-добро място.

Целта ни за растеж всеки ден е подхранвана от увереността, че нашият пример ще вдъхне вяра и сила на много млади момичета да продължат да правят света по-добро място.

Днес имаме клубове в София, Русе, Пловдив, Варна и Бургас. Всеки един клуб сам по себе си е силна и сплотена общност, която избира проектите, по които да работи и да превърне в малките крачки, с които да направим света по-добро място.

Благодаря на всички наши сестри за всеотдайната работа. Поздравявам президентите на клубовете за старанието и отговорността, с която следват фокусите и ценностите на организацията.

Адаптирахме се към дигиталното общуване, отворихме се към нови възможности и погледнахме към нови хоризонти. Стартирахме изключително полезни инициативи, с които да подадем ръка на новите жени лидери на нашето време. Предадохме мисията на Сороптимист да подобрява живота на жените и момичетата – на следващото поколение наши сестри, с които ще развиваме съюза в бъдеще.

Ани Чакърова

Президент Сороптимист Съюз България (2020 – 2022)