Започни млад София

Сороптимист Клуб „Бояна“ се включи в поредното издание на най-голямото състезание за предприемачески идеи „Започни млад“ София. Инициативата подпомага млади и начинаещи ентусиасти да реализират своите бизнес идеи.

Предприемаческото състезание „Започни млад“ се организира от Фондация „Започни млад“, сп. „Български предприемач“ и катедра „Неформално образование“ към СУ „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Столична Община в лицето на зам.-кмета в направление дигитализация, иновации и икономическо развитие Генчо Керезов. Събитието се проведе в Тържествена аула на СУ „Климент Охридски“.

Елена Недялкова

Елена Недялкова представи проект ENCORE, чиято цел е развитие на платформа за Sustanaible Clothing – оползотворяване на рециклиран текстил с цел опазване на околната среда. Тя бе отличена със второ награда и получи ваучер за безплатна регистрация на фирма и уеб страница с подкрепа от MyPOS.


Член на журито бе Ани Чакърова, президент на Сороптимист Съюз България. Петя Ангелова и Розина Македонска от Сороптимист Клуб „Бояна“ бяха ментори на участнички в съревнованието. Двата екипа се ръководеха от младите предприемчиви девойки Елена и Деси.


Качествено образование, обучение през целия живот и социална ангажираност

Организаторите на „Започни млад“ и всички партньори на събитията се обединяват около идеята за качествено образование, обучение през целия живот и социална ангажираност, които да се превърнат във водещи ценности за всички стартиращи и развиващи се съвременни компании.

„Започни млад“ (Start Young) е социално-образователна инициатива, която се реализира под формата на предприемачески състезания. Провеждат се 50-часови събития, които имат за цел да осигурят качествено практическо обучение за начинаещи предприемачи. Започвайки в петък вечер с презентации на идейни проекти и събиране на екип, събитието продължава чрез интензивно генериране на идеи и откриване на решения с помощта на ментори, разработване на бизнес модел и създаване на базови прототипи, завършващи с демонстрации и презентации в неделя вечер пред жури.

Работещи стартиращи компании

Участниците създават работещи стартиращи компании по време на събитието и са в състояние да си сътрудничат със съмишленици извън ежедневните си мрежи. Всички екипи водят дискусии с бизнес лидери и получават ценна обратна връзка от предприемачи. Уикендът е съсредоточен около действия, иновации и образование.

Независимо дали участниците търсят обратна връзка за идея, съосновател, специфични набори от умения или екип, който да им помогне да изпълнят проекта си, „Започни млад“ (Start Young) е идеалната среда, в която да тестват идеята си и да направят първите стъпки към стартирането на собственото си начинание.

Форматът е социално ориентиран и напълно безплатен за участниците, като неговата цел е да подпомогне младите предприемачи чрез образование, популяризация и вдъхновение. Най-добрите проекти, които се класират на финалите получават и множество награди, както и подкрепа за реализация на идеите си.

Сред членовете на журито в „Започни млад“ в София са Мирослав Ангелов от счетоводна къща МКА Финанс, Емил Йонидов – застрахователен брокер УНИ СТЕЙТ БРОКЕР, Полина Тоскова от myPOS, Радо Благоев от Blagoev Agency, Ани Чакърова от SOROPTIMIST, Мария Цветкова от GENE KEYS, Славея Георгиева, старши експерт в „Innovative Sofia”, проф. Николаева – ръководител катедра „Неформално образование“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Марк де Турк.

Менторите, които ще подкрепят предприемачите са Кристина Кирилова от SWISS EDUCATION GROUP, Светослав Романов от CLEAN WATER, Александра Карпузова от THE FEVER LAB, Виолета Желева от VAKANCIA M, Здравко Донков от SMARTITY, Антон Атанасов от ACTIONCOACH, Славея Георгиева от „Innovative Sofia”и Елица Стоичкова от GENE KEYS.

Партньорите, които подкрепят събитието в София и ще раздадат специални награди на участниците,са ecomSolutions, STEAM Net Bulgaria, tracking.bg, FARMAVET, La mell Cosmetics, AndyVil, BCA, Partnersconsulting, NOV DOM 1, Smarty Universe, 1 GAS, UTA, LHA, Ин витро център д-р Александър Кунев, VOGA STYLE, TOPS HONEY, HOT FARM и Alexander Electric.

Започни млад