Пътната безопасност и децата

Международната женска организация Сороптимист Съюз България се включва като партньор на кампанията #ДайЗнак! Децата се учат на пътна безопастност.

Усилията да направим светът ни по-добър са съставени от малки, но значими стъпки, с които да създадем добри навици и да изградим култура у децата. Това е водещата причина, поради която българския съюз на международната  женска организация Сороптимист Интернешънъл реши да подкрепи кампанията #ДайЗнак! – УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ.

Инициирана от екипа на Bulgaria Mall, тя има за цел да запознае децата с участниците в –  ученици ще разберат защо е важно да пресичат на пешеходни пътеки и на зелен светофар; защо да не преминават с велосипеди и тротинетки през улицата, както и да се оглеждат преди да гонят топката.

Жените от Сороптимист Съюз България организират на самия 15 септември дискусия на тема „Пътната безопасност и децата“. На сцената в атриума на Bulgaria Mal ще разговарят представители на Държавната агенция за пътна безопасност, инициативата „Деца на борда“ и други партньори. Събитието ще бъде излъчвано на живо в каналите в социалните мрежи на мола и женската организация.

Вярваме, че с дискусията ще повдигнем много важни въпроси за детските навици за безопасно поведение на пътя. Децата са тези, които често могат да бъдат и коректив на родителите. Изграждането на тази култура за поведение е част от създаването на по-добра среда на живот – споделя Ани Чакърова, президент на Сороптимист Съюз България – Образованието и създаването на безопасна и здравословна среда са сред основните фокус теми на дейността на нашата организация в целия свят.“

Кампанията #ДайЗнак! – УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности през всяка събота и неделя на септември.

Още през първата седмица – 10 и 11 септември в партньорство с „Академия за родители“ са организирани  безплатни работилници за деца. „Опитай, Твори и Учи“ ЕКСПО има за цел за помогне на най-малките ученици да се ориентират в различните извънкласни дейности. Да опитат различни неща и може би да открият своя талант. Освен групи по роботика, забавна математика, рисуване и изработка на кукли и играчки, организаторите планират учебни игри за безопасно движението.

През първия учебен ден са предвидени танци, песни и забавление с любим аниматор от мола, които ще започнат в 12:30 ч. А в 13:30 обучител по пътна безопасност към Столична община ще представи на децата  – на принципа „играй и учи“ – лесни и запомнящи се правила за това как да се държат на улицата. Кое поведение е правилно и кое не.

В края на месеца заедно с представители на софийските мотоклубове ще бъде отбелязан края на мото сезон 2022 г. Мотористите ще разкажат на децата не само за своята страст – любовта към вятъра и усещането за свобода, което им дава тяхното хоби, но и за отговорността, която има всеки от нас към останалите участници в движението.

Включването в кампанията #ДайЗнак! – УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ е част от инициативите на Сороптимист Съюз България за подобряване на средата на живот чрез повече информираност. SOROPTIMIST обединява жени с професии и бизнес, които работят заедно на местно, национално и международно ниво. Те образоват, овластяват и дават възможност на жените и момичетата с цел подобряване на техния живот. В България Soroptimist функционира повече от 20 г. и има клубове в София, Русе, Пловдив, Варна и Бургас.