поведението на пътя

Президентът на Сороптимист Съюз България Ани Чакърова ще се включи в дискусия за поведението на пътя

Началото на новата учебна година ще бъде отбелязано с много интересни игри в един от любите търговски центрове на София – Bulgaria Mall. Съвместните инициативи с „Академия за родители“, с които започна месеца, продължават с „Работилница по пътна безопасност“.


В самия 15-ти септември, на обяд децата ще научат кои са безопасни места по пътя и къде трябва да бъдат внимателни. В специално подготвен макет на кръстовище, под слънчевия атриум на просторния бял мол ще се разиграят ситуации, които ще помогнат на малките ученици да разпознават опасните места по пътя от дома до училището и обратно. Под формата на забавни игри те ще научат какво означават пътните знаци, защо са важни светлините на светофара и как се пресича правилно на пешеходна пътека или как се процедира, когато такава липсва. Урокът ще проведе Васил Казаков, обучител по пътна безопасност за деца, който работи с много училища съвместно със Столична община. На принципа „играй и учи“ децата ще научат лесни и запомнящи се правила за това как да се държат на улицата и кое поведение е правилно и кое не.
За малките посетители са подготвени танци с Dance academy и много смях от любимият аниматор в Bulgaria Mall – Мая Гелева


Поведението на пътя ще е темата и на изключително интересна дискусия, която ще се проведе на сцената на в атриума на мола от 16:00 до 17:30 ч.


В дискусията ще се включат инж. Иван Петков – Държавната агенция за пътна безопасност (ДАБДП), Милена Захариева – основател и консултант на „Деца на борда“, Ани Чакърова – президент на Българския съюз на международната женска общност Сороптимист Интернешънъл и Десислава Боцева, преподавател в УНСС, член на мото организация Widows Sons Ladies. Водещ ще е журналистът от Дарик Радио – Драгомир Симеонов.


Културата на поведение на пътя е необходима и важна за цялото общество. В различни моменти всички ние сме пешеходци, велосипедисти или водачи на МПС. Изграждането на правилни ценности ще ни помогне да създадем по-безопасна и щастлива среда, а ако успеем да научим децата да спазват правила – инцидентите в бъдеще ще намалеят значително.


Участниците в дискусията ще отговарят на въпрос като:


• Какви са основните знания, умения и способности за безопасно поведение на пътя, които са необходими, за да можем да опазим собствените и на околните здраве и живот?
• Кои ценности е необходимо да възпитаме у децата, за да ги мотивираме да обогатят знанията и да усъвършенстват уменията си за безопасно поведение на пътя, а и като цяло в живота им?
• Могат ли децата да бъдат силен коректив на поведението на възрастните?


Инициативите са част от кампанията #ДайЗнак! – УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ, чиято мисия е по интерактивен и интересен начин да запознае повече деца с участниците в движението, пътните знаци и опасностите, които могат да се появят. Повишаването на тези знанията могат да помогнат за предотвратяване на пътни инциденти, както и да развият увереност и чувство за отговорност на пътя у най-малките.


В първия учебен не само ще се забавляваме и ще пазаруваме необходимите неща за училище. Ще предложим на нашите посетители и техните деца полезен урок-игра за това кое е правилното поведение на пътя. Ще разкажем на малките, а и на по-големите ученици е важно да внимават когато изпуснат топката си на пътя, защо е нужно първо да се огледат. Ние смятаме, че ако обърнем внимание на малките в по-ранна възраст, самите те ще се стараят да не нарушават правилата и рискът от инциденти ще е намален. Не на последно място – децата могат да бъдат един добър коректив на своите родители, казва Виолета Цонкова, директор „Маркетинг и комуникации“ на Bulgaria Mall.


Събитията за деца и родители през септември ще продължат с празника на София. На– 17-ти септември в атриума на мола всеки, който желае ще може да нарисува най-любимото си място в нашия град. Най-красивите рисунки ще намерят място в специалната изложба на Bulgaria Mall -„Да обиколим София с рисунки“ Творбите на малките художници ще бъдат подредени в стъклена витрина на партерния етаж на мола, за да радват посетителите – защото какво по-красиво и вдъхновяващо може да има от света през погледа на децата.

Всички събития в Bulgaria Mall са безплатни за посетителите. Организаторите осигуряват материали за провеждането на събитията.