Оранжеви дни

Read the signs е надсловът на кампанията на Сороптимист през 2022 за повишаване на информативността относно насилието над жени

Оранжевите дни (Orange the world) започва на 25 ноември – Международният ден за елиминиране на насилието над жени. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата е избрана, заради жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал. Те били политически активистки в Доминиканската република и по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо били убити. Краят на кампанията срещу насилието над жени е 10 декември – Международният ден за правата на човека.

Една от фокус темите на Soroptimist е „Срещу насилието над жени“. Точно затова приемаме тази оранжевите дни толкова лично. За нас е изключително важно да обърнем вниманието на хората към превенцията, по-специално върху това как да идентифицираме предвестниците на насилието.

Всеки, който е бил жертва на насилие, трябва да живее с получената травма.Tази травма много често превзема живота на човека, като освен това засяга и живота на близките му.” – каза Каролин Демей – президентът на международната женска организация Сороптимист Европа.

Само в България, за първите 5 месеца на 2022 г., жертвите са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Според данни, изнесени от МВР, сред жертвите преобладават жените (1194) и децата (409). Пандемията до голяма степен допринесе за зачестяването на случаите на домашно насилие.

По повод тези дни, ние от Soroptimist ще споделим 7 признака за домашно насилие, защото всеки от нас има роля в прекратяването на насилието над жени!

Чувствате ли се принудени да извършвате полов контакт с партньора си?

Сексуалното насилие се случва, когато вашият партньор ви принуди да правите секс, без да сте съгласни. Ограничаването на достъпа до контрацепция също е форма на сексуално насилие. Да бъдете във връзка не означава предполагаемо съгласие.

Чувствали сте се уплашени, когато партньорът ви е ядосан или пиян, защото често сте били обвинявани за техните проблеми и не можете да предвидите поведението им?

Агресивното поведение е ранен признак за физическо насилие, което е най-разпознаваемата форма на домашно насилие.

Вашият партньор контролира ли банковите ви сметки и как харчите парите си?

Финансовият контрол е знак за емоционално насилие, като крайната цел е същата – да придобие власт и контрол над вас.

Вашият партньор редовно ви поставя в неловко публично положение, споделяйки лична информация за вас или като се подиграва с вашите недостатъци?

Унижението, неглижирането и критикуването са тактики за потъпкване на самочувствието. Емоционалното и словесно насилие може да е насочено към тялото, интелигентността и поведението ви.

Вашият партньор Ви кара да се чувствате изолирани и откъснати от семейството и приятелите Ви?

Социалната изолация е елемент на психологически контрол и вид домашно насилие.

Вашият партньор е поел контрола над вашия компютър?

Или е поискал вашите пароли и настоява за акаунти в социалните медии без парола? Проверява с кого говорите и какво правите онлайн? Технологичната злоупотреба е реална и се отнася до поддържане на власт и контрол над вас чрез премахване на правото ви нa поверителност

Губите самочувствието си и ставате по-критични към себе си?

Започвате да приемате критиката от партньори си като истина? Да бъдете обвиняван, засрамван или омаловажаван е знак за психологическо насилие. Насилствените връзки не винаги включват физическо насилие. Емоционалното насилие е също толкова вредно и неприемливо.

Вече век Сороптимистките работим за премахване на насилието срещу жени и момичета и гарантираме участието на жените в разрешаването на конфликти.

Ако разпознавате някои от тези знаци у вашия партньор, веднага потърсете помощ. Ако някой близък Ви сподели, че е жертва на домашно насилие – не оставайте безразлични.

Сигнализирайте на 112 или на горещата телефонна линия
за пострадали от насилие – +359 2 9817686.